Pokrenut novi projekt za kvalitetniji život ranjivih skupina

Pokrenut novi projekt za kvalitetniji život ranjivih skupina

Pučko otvoreno učilište Osijek pokrenulo je projekt “Inklutour” za povećanje zapošljivosti osoba s invaliditetom u sektoru ugostiteljstva i turizma

Kako bi se poboljšala kvaliteta života svih članova društva, Pučko otvoreno učilište pokrenulo je projekt “Inklutour” kojim će se omogućiti povećanje integracije na tržište rada i zapošljivosti u sektoru ugostiteljstva i turizma za 110 osoba s invaliditetom. Također, ovim projektom će 15 stručnjaka, predavača i mentora poboljšati i unaprijediti znanja u navedenim sektorima za rad osobama s invaliditetom, dok će minimalno 15 poslodavaca u turizmu unaprijediti svoje vještine i znanja vezano uz rad s ranjivim skupinama.

“Inklutour” projektom omogućit će se razvijanje individualiziranih obrazovnih programa za turističkog animatora i turističkog vodiča za osobe s invaliditetom za koje će biti izrađen i poseban priručnik. Uz to, projekt će obuhvatiti i profesionalno usmjeravanje osoba s invaliditetom za rad u sektoru turizma i ugostiteljstva, a osim kontinuirane podrške psihologa za svakog uključenog korisnika bit će izrađen i individualni plan profesionalnog usmjeravanja. Nadalje, pripremaju se i grupne edukacije usmjerene na usavršavanje komunikacijskih vještina i aktivnog traženja zaposlenja, a Učilište će unaprijediti svoje postojeće programe „Soft skill akademiju“ i „Digitalne kompetencije“ te će iste provesti s predavačima/mentorima, kao i s osobama s invaliditetom.

Po završetku provedbe programa, izradit će se i mobilna aplikacija imena „DIGITALNI – BAR CODE ITINERER“ koja će biti prilagođena osobama s invaliditetom, a koja će im prilikom izlaska na tržište rada s novostečenim vještinama olakšati rad u budućem poslu turističkog vodiča i/ ili animatora.

Cilj ovog projekta je smanjiti stigmu i diskriminaciju u društvu i kod poslodavaca pri zapošljavanju osoba s invaliditetom kako bi im se omogućila bolja pristupačnost tržištu rada, ali i bolja kvaliteta života.

“Kroz stopostotno financiranje iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.3 milijuna kuna, zadatak nam je poboljšati pristup osobama s invaliditetom tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva. To planiramo učiniti kroz niz edukacija, osposobljavanja i novoosmišljenih programa na kojima će polaznici dobiti priliku predstaviti se i u konačnici zaposliti. Ovime nastojimo graditi bolje društvo i ponosan sam što mogu biti dio ovako sjajnog tima u kojem dijelimo težnje da svakome pružimo priliku za osobni napredak.”, naglasio je dr. sc. Marin Seleš, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Osijek.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz Poziv „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva – faza 2“ i to u iznosu od 2,3 milijuna kuna. I dok je Pučko otvoreno učilište Osijek nositelj ovog projekta, projektni partneri su Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Inkluzivna kuća “Zvono” iz Belišća i turistička agencija Ora-tours iz Osijeka.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart