Napustila nas je prof. Katarina Porobic

Napustila nas je prof. Katarina Porobic

Rođena u Slavonskom Brodu, 23.05.1935. i preminula 25.01.2020. u Virovitici.

Srednju školu je završila u Slavonskom Brodu, a na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu je diplomirala filozofiju i književnost, s visokim preporukama prof. Filipovica za nastavak studija na Sorboni u Parizu.
Međutim, odlučila je prihvatiti svoj prvi posao u Slavoniji. Predavala je filozofiju u Đakovu, ali nakon nekoliko godina se preselila s obitelji u Osijek gdje dobija mjesto profesora u tadašnjem Radničkom Sveučilištu. Od predavaca u Školi za odrasle, napredovala je u andragoga i nedugo potom postala direktorica Radničkog Sveučilišta. Njena ljubav prema kulturi i kazališnoj sceni odražavala se u periodu kada je Miniteatar bio jedan od nosioca žive kulture u gradu. Njeno prijateljstvo s mnogim velikanima iz povijesti osječke kulture tvorilo je tim koji je stvarao i razvijao se u okrilju male scene u podrumu Radničkog Sveučilišta.

Osamdesetih i devedesetih vodila je Zajednicu Kulturnih Djelatnosti u Osijeku, borila se za sredstva, status i potporu i priznatim i mladim umjetnicima grada. Prof. Porobic se zalagala i ostvarila posljednju obnovu u HNK Osijek prije rata, postavljanje spomenika Miroslavu Krleži u Osijeku, uz mnoge druge projekte vezane za tadašnje stupove kulture u ovom gradu. Voljela je HNK i bila česti posjetilac pretstava i glazbenih produkcija. Voljela je i podržavala rad Osječke Galerije, Dječjeg Lutkarskog Kazališta, osigurala prostor u Tvrđi mladim umjetnicima, koji su uz ostale projekte brojnih međunarodnih kulturnih manifastacija obilježili njenu karijeru.

Nakon rata povukla se u mirovinu i posljednje godine provela mirno posvećena obitelji, prirodi i prijateljima na imanju u Baranji.

Bila je snažna i nezavisna, ali vrlo duhovna u svojim vizijama koje su je vodile u potpori Osječke i regijske kulture i u borbi za status Osijeka na kulturnoj mapi ovog dijela svijeta.

Bila je dama. Posebna pojavom i nastupom. Elokventna i mudra, duhovita i britka i po tome je mnogi i pamte.

Zbogom, Katarina

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart